Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
7 białe k
1 cukier waniliowy
Krem :
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1 kostka masła
polewa czekoladowa
2 paczki herbatników
1 galaretka czerwona
1 zielona
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaję oba rodzaje cukru. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i mak. Dodaję do ubitej piany, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Piekę 30 minut w temperaturze. 200 C. Na krem ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Dolewam 1/2 szklanki mleka i całość miksuję. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam masę jajeczną. Gotuję budyń. Masło ucieram z przestudzoną masą budyniową. Krem nakładam na kokosowo- makowy spód. Na nim układam herbatniki, zalewam polewą czekoladową. Pozostawiam do zastygnięcia .Wierzch ciasta dekoruję kolorowymi galaretkami. Schładzam.