Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
1 szklanki cukru kryształu
1 litra śmietany 30%
15 dag migdałów
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Do 1 i 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Całość dokładnie roztrzepać. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć masło i dodać masę – całość dokładnie połączyć tak aby powstała jednolita masa. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Migdały lekko zrumienić na patelni ja zawsze rumienię je na odrobinie masła.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki należy wyłożyć papierem.
Krakersy- masa budyniowa zimna – krakersy – masa krówkowa – krakersy – bita śmietana. Wierzch posypujemy płatkami
migdałowymi.