CIASTO NA PIEROGI

Składniki:

1kg mąki pszennej ( przesianej )
1 całe jajko
2 żółtka
1/4 kostki masła z kostki 250 dkg.
1/4 kostki margaryny z kostki 250 dkg.
1/2 l. mleka

Wykonanie:

Mleko, masło, margarynę zagotować do gorącego mleka dodać roztrzepane żółtka i jajko następnie bardzo szybko wymieszać i połączyć z mąką i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 15 -20 minut  kroić kawałki ciasta wałkować nie podsypywać mąką nie potrzeba ciasto nie klei się do stolnicy wykrawać szklanką  lub foremką do pierogów nakładać farsz i zlepiać pierogi wrzucać do wrzątku osolonego i gotować aż do wypłynięcia na wierzch.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *