CIASTO POD OWOCE

Składniki:

1szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanka mąki pszennej
3 jajka całe
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanka oleju
1 cukier waniliowy

Wykonanie:


Ciasto:

 Utrzeć jajka z masłem, wlać maślankę i olej, wymieszać dołożyć cukier waniliowy, a później małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Gdy ciasto będzie już całkowicie wymieszane, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia blacha to tortownica o średnicy 26cm.

Kruszonka:


Składniki:

150 g mąki
110 g zimnego masła
 6 łyżek cukru

Wykonanie:


Kruszonka:

 

 Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć. Nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto przypominało kruszonkę, następnie wsypać cukier i za pomocą widelca wymieszaj je z ciastem, aż będzie przypominać kruszonkę.Na ciasto wyłożyć rabarbar wcześniej odlać nadmiar soku, na rabarbar wyłożyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180  C.  przez 40-45 minut. piec do suchego patyczka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


Owoce:

 400g rabarbaru

Wykonanie:


Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, truskawki umyć i również pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić.

 

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *