Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
25 dag. masła
3 łyżki miodu
3 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
Biszkopt:
Ciasto:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1i1/2 kg jabłek
2galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
1 czekolada
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę łączymy z masłem dodajemy jajka, miód, sodę i wyrabiamy ciasto. Pieczemy dwa placki w 180 C . na złoto brązowy kolor.
Biszkopt:
Wykonanie:
Jajka ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem delikatnie mieszamy
pieczemy w 180 C. 30 minut. Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach wkładamy do garnka zagotowujemy mieszając dodajemy suchą galaretkę ,mieszamy lekko studzimy.
Masa:
Wykonanie:
Gotujemy budyń do gorącego dodajemy potartą czekoladę i masło, mieszamy zagotowujemy.
Ciasto przekładamy warstwowo:
Wykonanie:
ciasto miodowe
przysmażone jabłka
biszkopt
masa czekoladowa
ciasto miodowe
na górę orzechy mielone płatki migdałowe
potarta czekolada