CIASTO ŚLIWKOWE

Składniki:

3 szklanki mąki (przesianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny  ( 250 gr.)
5 łyżek cukru
5 żółtek 1
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzić  rozwałkować i połowę ciasta  wyłożyć na posmarowaną blachę. Na to ciasto ułożyć połówki śliwek  miąższem do góry i na to wylać białą pierzynkę drugą połowę zostawić i potrzeć na pierzynkę.

Pierzynka :

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno dodać budyń wymieszać i wylać na śliwkii drugą połowę zetrzeć na grubej tarce na wierzch i piec około 50 min. w 180°.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *