CIASTO Z BIAŁEK

Składniki;

1 szklanka białek
1 szklanka mąki  pszennej
1 szklanka cukru
25 dag. masła
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki kokosu
1/3 szklanki musli z owocami
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:

tabliczka czekolady,

kilka łyżek śmietanki

Wykonanie;

Czekoladę  roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką

 

Wykonanie;

 

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, mieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodawać stopniowo pianę i dalej mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 24×28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w temperaturze 180C. W trakcie pieczenia można przykryć papierem żeby się nadmiernie nie zrumieniło. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.