CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki:

 

60 dag. jabłek (4 duże jabłka)

3/4 szklanki cukru

6 łyżek oleju

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżki skórki pomarańczowej w syropie

2 szklanki mąki

1łyżeczka proszku do pieczenia

2 dag. masła

1 łyżka tartej bułki

Wykonanie:

 

Obrane jabłka pokrajać na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrajać wzdłuż na połowę a następnie w poprzek na 3-4 części. Jabłka zasypać cukrem, przykryć, wstawić na dolną półkę w lodówce na 12-16 godzin. Do jabłek z wydzielonym sokiem dodać olej, jajka, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową, wszystko wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku około 30-35 minut. Ciasto przed wstawieniem do pieczenia można posypać drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *