Składniki:
60 dag. jabłek (4 duże jabłka)
3/4 szklanki cukru
6 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki skórki pomarańczowej w syropie
2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 dag. masła
1 łyżka tartej bułki
Wykonanie:
Obrane jabłka pokrajać na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrajać wzdłuż na połowę a następnie w poprzek na 3-4 części. Jabłka zasypać cukrem, przykryć, wstawić na dolną półkę w lodówce na 12-16 godzin. Do jabłek z wydzielonym sokiem dodać olej, jajka, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową, wszystko wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku około 30-35 minut. Ciasto przed wstawieniem do pieczenia można posypać drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.