Składniki:
20 dag. mąki
5 dag .cukru pudru
sól
10 dag. masła
l żółtko
9 łyżeczek żelatyny
75 dag. jeżyn
1 puszka moreli
2 torebki cukru waniliowego
10 dag. cukru
50 dag. jogurtu
20 dag. gęstej kwaśnej śmietany
trochę tłuszczu do posmarowania tortownicy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli i masłem. Dodać żółtko i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto. Schładzać 30 minut. Tortownicę posmarować tłuszczem. Spód wylepić ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Cztery łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut aby spęczniała. Jeżyny przebrać, morele odsączyć, zachowując zalewę. Morele zmiksować razem z 1/3 jeżyn oraz cukrem waniliowym połową zwykłego cukru .Spęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając. Ostrożnie połączyć ją z musem owocowym. Odstawić na 20 minut w chłodnym miejscu. Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do tężejącej masy owocowej. Dołożyć połowę pozostałych jeżyn i wylać masę na upieczony placek .Wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie namoczyć kolejne 4 łyżki żelatyny kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną i resztą cukru. Dodać żelatynę. Masę rozsmarować na warstwie owocowej. Ciasto schładzać 3 godziny. Resztę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie kiedy spęcznieje, rozpuścić ją podgrzewając. Wymieszać z pozostałą zalewą z moreli. Galaretką polać tort. Ułożyć resztę owoców. Schłodzić.