Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
Polewa czekoladowa:
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Na wysmarowaną blaszkę i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto . Na ten placek nałożyć polewę orzechową. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.Z drugim plackiem postąpić tak samo tylko upiec go bez polewy orzechowej .
Wykonanie:
Polewa orzechowa:
Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier , wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Wykonanie:
Krem:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować „budyń”. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Utrzeć, aż masa będzie puszysta. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy , krem , ciasto z polewą orzechową.