Składniki:
Masa:
1 szklanka białek
1 ? szklanki cukru
2 Prince Polo XXL
20 dag.bakalii po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy, by się rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały, orzechy i kokoCałość mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C. -35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku.
Składniki:
Masa budyniowa:
1litr mleka
3 budynie waniliowe
? szklanki cukru
żółtka pozostałe z masy bezowej
20 dag. masła
Wykonanie:
Część mleka odlewamy do garnuszka do którego dodajemy żółtka i wsypujemy budynie, mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, gdy zacznie się podnosić dodajemy cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił, następnie wlewamy zawartość garnuszka i cały czas mieszamy, do chwili aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku, bijemy jeszcze około 3 ? 5 minut, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do blaszki tej samej wielkości, w której piekliśmy masę bezową wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minutw180C.Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą bezową, uważać, aby się nie złamała. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń i cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę.
Składniki:
Polewa:
70g czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili ,aż powstanie jednolita masa czekoladowa.
Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto wystygło.