Składniki:
Biszkopt:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
25 dag. masła
truskawki
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około30 -40 minut w temperaturze 180C.
Krem:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.(3 galaretki na 1 litr wody gorącej).