Składniki:
Ciasto:
1i1/2 szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
10 dag. masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
1/2 kg, miąższu dyni
2 jajka
15 dag. cukru
1/2 puszki mleka skondensowanego
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka imbiru w proszku
szczypta soli
Wykonanie:
Nadzienie:
Miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. Włóż do żaroodpornej formy, wiej pół szklanki wody. Przykryj. Piecz 30 minut w temp. 200 C. Ostudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj upieczoną dynię, wiej mleko skondensowane, wsyp cynamon, imbir i sól, dokładnie wymieszaj.
Ciasto:
mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowymi proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i śmietanę, zagnieć ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Tortownicę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep ciastem, uformuj wysokie brzegi. Wylej masę dyniową, rozsmaruj. Piecz 15 minut w temp. 220 C. Następnie temperaturę zmniejsz do 180 C, piecz jeszcze 30 minut. Ozdób bitą śmietaną.