COMBER SARNI

 

Składniki:

25 dag. masła

6 jajek

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki czekolady

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki migdałów

Składniki:

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

5 łyżeczek kakao

1 łyżka koniaku

1 kropla olejku rumowego

2 łyżki wody

Wykonanie:

Lukier:

Składniki lukru zalać wrzątkiem  dokładnie wymieszać  i posmarować ciasto.

Wykonanie:

Masło ucierać z cukrem dodając stopniowo żółtka, aż do uzyskania puszystej masy.

Białka ubić na sztywna pianę. Do przesianej maki pszennej dodać czekoladę w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz osobno posiekane orzechy i migdały. Masę delikatnie  połączyć z pianą dodając mąkę z dodatkami. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką .Piec  w  temperaturze140-160  C. około 50 minut. Ochłodzić w formie. Lukrem posmarować ciasto.

 

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *