Składniki:
25 dag. masła
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki czekolady
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów
Składniki:
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek kakao
1 łyżka koniaku
1 kropla olejku rumowego
2 łyżki wody
Wykonanie:
Lukier:
Składniki lukru zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i posmarować ciasto.
Wykonanie:
Masło ucierać z cukrem dodając stopniowo żółtka, aż do uzyskania puszystej masy.
Białka ubić na sztywna pianę. Do przesianej maki pszennej dodać czekoladę w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz osobno posiekane orzechy i migdały. Masę delikatnie połączyć z pianą dodając mąkę z dodatkami. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką .Piec w temperaturze140-160 C. około 50 minut. Ochłodzić w formie. Lukrem posmarować ciasto.