Składniki:
3 duże cukinie
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
30 dag dowolnych grzybów
2 woreczki ryżu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka oregano
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki ketchupu
2 łyżki maggi
sól
pieprz do smaku
25 dag żółtego sera
Farsz:
Ryż ugotować. Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone grzyby oraz mielone mięso. Do podsmażonego mięsa dodać suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek ketchup. Wszystko wymieszać, dodać 2 woreczki ugotowanego ryżu, doprawiając maggi w płynie solą i pieprzem. Cukinie przekroić na pół, i wydrążyć miękką część miąższu. Nałożyć farsz, a na górę ułożyć plastry żółtego sera Piec pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się lekko zrumienił.