CYTRYNKA ANI

Składniki;

Biszkopt :
6 jajek 
1 szklanka cukru 
3 duże budynie śmietankowe 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cytrynowa;

1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 serki mascarpone
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag. wiórek kokosowych
2 łyżki masła

Ponadto;

1 dżem brzoskwiniowy

Wykonanie;

Biszkopt :
6 białek ubić na pianę z 1 szklanką cukru, dodać żółtka , (budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia połączyć razem ) i po dodaniu do masy jajecznej wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła.Biszkopt wylać do foremki prostokątnej lub tortownicy wysmarowanej tłuszczem, i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 C. (w termoobiegu). Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt na 2 części.

Masa cytrynowa;

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,odstawiamy do lodówki .Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.Czekamy gdy lekko stężeje. Serek mascarpone mieszamy z zimną tężejąca galaretką i szybko łączymy serek z bitą śmietaną bo będzie szybko gęstnąć) Całość wylewamy na 1 blat biszkoptu Przykrywamy 2 blatem i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy do lodówki. Roztapiamy 2 łyżki masła i wsypujemy wiórki kokosowe rumienimy na złoty kolor. Gdy wiórki wystygną wysypujemy na ciasto na wierzch na posmarowane dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy na noc do lodówki aby stężało.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.