Składniki:
400 g. spagetii
800 g. piersi kaczek
1 łyżka przyprawy do drobiu
40 ml.oleju
100 ml. bulionu z drobiu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 cytryny
2 łyżki miodu
szczypta chili
1 łyżka oliwy
1 pęczek dymki
sól
1/2 łyżeczki przyprawy do spagettii
1 gałązka mięty
Wykonanie:
Makaron spaghetti wrzucić do wrzącej, posolonej wody, zamieszać, ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kacze : opłukać, wytrzeć do sucha, lekko rozbić dłonią, lekko naciąć, posypać przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzać olej, kłaść piersi, smażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu około 15 minut Mięso zdjąć z patelni, odłożyć w ciepłe miejsce, by nie wystygło. Sos ze smażenia skropić sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Wlać bulion, chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości wody, zaprawić sos na patelni. Dodać miód, szczyptę skórki otartej z cytryny oraz sproszkowane chili. Gotować powoli, aż sos zgęstnieje. Dymki pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć dymkę. Dołożyć ugotowany makaron, lekko podgrzać, doprawić przyprawą do spaghetti. Kacze piersi serwować z sosem cytrynowym i w towarzystwie makaronu. Udekorować listkiem mięty lub melisy.