CYTRYNOWA KACZKA

Składniki:

 

400 g. spagetii

800 g. piersi kaczek

1 łyżka przyprawy do drobiu

40 ml.oleju

100 ml. bulionu z drobiu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 cytryny

2 łyżki miodu

szczypta chili

1 łyżka oliwy

1 pęczek dymki

sól

1/2 łyżeczki przyprawy do spagettii

1 gałązka mięty

 

Wykonanie:

 

Makaron spaghetti wrzucić do wrzącej, posolonej wody, zamieszać, ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kacze :  opłukać, wytrzeć do sucha,  lekko rozbić  dłonią, lekko naciąć, posypać przyprawą do  drobiu. Na patelni rozgrzać olej, kłaść piersi, smażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu około 15 minut Mięso zdjąć z patelni, odłożyć w ciepłe miejsce, by nie wystygło. Sos ze smażenia skropić sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Wlać bulion, chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości wody, zaprawić sos na patelni. Dodać miód, szczyptę skórki otartej z cytryny oraz sproszkowane chili. Gotować powoli, aż sos zgęstnieje. Dymki pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć dymkę. Dołożyć ugotowany makaron, lekko podgrzać, doprawić przyprawą do spaghetti. Kacze piersi serwować z sosem cytrynowym i w towarzystwie makaronu. Udekorować listkiem mięty lub melisy.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *