CYTRYNOWY ANANASEK NELI

Składniki;

Biszkopt:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać . Ciasto wylać na blaszkę  24x42cm.wyłożoną papierem do pieczenia w temperaturze 175 C. i piecz około 25 minut.

Krem cytrynowy:

3 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1i 1/2  łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
25 dag. masła lub margaryny

 

Wykonanie:

 

Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 1/2 szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy , ugotować budyń na wodzie cytrynowej ,odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę można po 1/2 kostki utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Krem śmietanowy:

 

1/2 litra kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

 

Dodatkowo;

 

2-3 paczki herbatników zależnie od wielkości
1 puszka ananasów

Wykonanie:

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę

Ułożenie ciasta:

Biszkopt – krem cytrynowy – ananasy – krem śmietanowy – herbatniki – polewa .

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.