Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając cukier i cukier wanilinowy. Dodać kolejno po jednym żółtku, po czym wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać i wlać do dużej tortownicy o wym. 28 cm, wyłożonej papierem pergaminowym .Piec w temp.180 stopni około 20 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Szklanką w której będzie deser wykrawać krążki z biszkoptu.
Masa z mascarpone:
250 g sera mascarpone
200 ml śmietany kremowej 30 %
2łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek i delikatnie wymieszać.
Masa cytrynowa;
3szklanki wody
sok z 3 cytryn ,razem ze startą skórką
3 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Wykonanie:
2 szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem z 3 cytryn oraz startą skórką cytrynową. Jedną szklankę wody mieszamy z suchym budyniem i wlewamy do wrzącej wody z cytryną. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo przygotować donasączenia: 1/2 szklanki posłodzonej wody z dodatkiem cytryny.
Wykonanie:
W szklance układać na przemian, najpierw masę cytrynową, potem lekko nasączony krążek biszkoptowy oraz masę z mascarpone.