DESER CYTRYNOWY

Składniki:

Biszkopt:

4 duże jajka
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodając cukier i cukier wanilinowy. Dodać kolejno po jednym żółtku, po czym wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać i wlać do dużej tortownicy o wym. 28 cm, wyłożonej papierem pergaminowym .Piec w temp.180 stopni około 20 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Szklanką w której będzie deser wykrawać krążki z biszkoptu.

Masa z mascarpone:

250 g sera mascarpone
200 ml śmietany kremowej 30 %
2łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek i delikatnie wymieszać.

Masa cytrynowa;

3szklanki wody
sok z 3 cytryn ,razem ze startą skórką
3 szklanki cukru
2 budynie waniliowe

Wykonanie:

2 szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem z 3 cytryn oraz startą skórką cytrynową. Jedną szklankę wody mieszamy z suchym budyniem i wlewamy do wrzącej wody z cytryną. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo przygotować donasączenia: 1/2 szklanki posłodzonej wody z dodatkiem cytryny.

Wykonanie:

W szklance układać na przemian, najpierw masę cytrynową, potem lekko nasączony krążek biszkoptowy oraz masę z mascarpone.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *