Składniki:
25 dag. masła
40 dag. herbatników,
4 jajka
2 cytryny
7 łyżek cukru pudru,
4-5 łyżek rodzynek
3 łyżki drobniutko pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka migdałów,
2 mandarynki
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem do białości, dodać skórkę otartą z obu cytryn .W czasie ucierania wkładać po jednym żółtku i wlać połowę soku wyciśniętego z cytryn. Rodzynki sparzyć, osączyć na sitku. Do dokładnie utartej masy wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową i drobno pokruszone herbatniki. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie połączyć z masą. Deser ułożyć w salaterce, przykryć, stawić na 1-2 godziny. do lodówki. Przed podaniem udekorować cząsteczkami mandarynek oraz sparzonymi obranymi migdałami.