DOMOWA KIEŁBASA

Składniki:

jelita

1  kg. łopatki wieprzowej

3/4 kg. karkówki wieprzowej

40 dag surowego boczku

60 dag. podgardla lub słoniny

3-4 łyżki majeranku

1 główka czosnku

2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

5 dag. soli

1i 1/2 do 2 szklanek lodowatej wody

1 łyżeczka oleju

Wykonanie:

Jelita zalać ciepłą wodą (nie gorącą  po kilku minutach wypłukać, odlać wodę. Następnie zalać je porcją świeżej wody i odstawić na 2 godziny aby usunąć nadmiar soli użytej do konserwowania. Mięso dokładnie wypłukać osuszyć pokroić na nieduże kawałki. Tłuste i poprzerastane kawałki mięsa przepuścić przez maszynkę z sitkiem o mniejszych oczkach. mięso schłodzić dodać przyprawy i wyrabiać 10 minut. Dodać lodowatą wodę i wyrabiać aż masa stanie się jednolita i kleista. Na maszynkę nałożyć nasadkę masarską ,posmarować ją olejem .Na nasadkę naciągnąć przygotowany flak(jelito) i niezbyt ściśle napełniać go mięsem. Co 15-20  cm. skręcać go by powstały ładne kiełbaski.( jeśli flak jest mocno napełniony może pęknąć przy skręcaniu).

DOMOWA KIEŁBASA

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *