Składniki:
jelita
1 kg. łopatki wieprzowej
3/4 kg. karkówki wieprzowej
40 dag surowego boczku
60 dag. podgardla lub słoniny
3-4 łyżki majeranku
1 główka czosnku
2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
5 dag. soli
1i 1/2 do 2 szklanek lodowatej wody
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Jelita zalać ciepłą wodą (nie gorącą po kilku minutach wypłukać, odlać wodę. Następnie zalać je porcją świeżej wody i odstawić na 2 godziny aby usunąć nadmiar soli użytej do konserwowania. Mięso dokładnie wypłukać osuszyć pokroić na nieduże kawałki. Tłuste i poprzerastane kawałki mięsa przepuścić przez maszynkę z sitkiem o mniejszych oczkach. mięso schłodzić dodać przyprawy i wyrabiać 10 minut. Dodać lodowatą wodę i wyrabiać aż masa stanie się jednolita i kleista. Na maszynkę nałożyć nasadkę masarską ,posmarować ją olejem .Na nasadkę naciągnąć przygotowany flak(jelito) i niezbyt ściśle napełniać go mięsem. Co 15-20 cm. skręcać go by powstały ładne kiełbaski.( jeśli flak jest mocno napełniony może pęknąć przy skręcaniu).