Składniki:
4 filety z dorsza
marchewka
cebula
por
30 dag śmietany 18-proc.
2 woreczki ryżu
sok z 1/2 cytryny
olej
mąka
po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko. Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie rumienimy z obu stron na oleju. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pora oczyszczamy i kroimy w pół plastry. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. Mieszamy. Wkładamy ryby. Śmietanę mieszamy z zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy rybę z warzywami. Dusimy 15 minut. Podajemy z ryżem.