Składniki:
80 dag .filetów z dorsza
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
4 łyżki oleju
sok z jednej cytryny
mielone ziele angielskie
2 pokruszone liście laurowe
4 łyżki białego wytrawnego wina
1 szklanka śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
zielony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Filety z dorsza podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz. Włoszczyznę potnij w słupki. Cebule posiekaj. Rozgrzej olej. Wrzuć cebule, zeszklij. Dodaj resztę warzyw i smaż 3 minuty. Do składników na patelni dodaj przyprawy, skrop je winem. Na warzywach połóż rybę i duś 15 minut. Pod koniec wlej śmietanę, podgrzej i ponownie przypraw. Gotowe danie udekoruj natką i zielonym pieprzem.