DORSZ Z WEJHEROWA

Składniki:

80 dag .filetów z dorsza

1 pęczek włoszczyzny

 2 cebule

4 łyżki oleju

sok z jednej cytryny

 mielone ziele angielskie

 2 pokruszone liście laurowe

 4 łyżki białego wytrawnego wina

1 szklanka śmietany

sól

pieprz

 natka pietruszki

 zielony pieprz do dekoracji

Wykonanie:

Filety z dorsza podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz. Włoszczyznę potnij w słupki. Cebule  posiekaj. Rozgrzej olej. Wrzuć cebule, zeszklij. Dodaj resztę warzyw i smaż 3 minuty. Do składników na patelni dodaj przyprawy, skrop je winem. Na warzywach połóż rybę i duś 15 minut. Pod koniec wlej śmietanę, podgrzej i ponownie przypraw. Gotowe danie udekoruj natką i zielonym pieprzem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *