DRLIKATNY SCHAB

Składniki:

1,5 kg schabu
2-3 cebule
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
odrobina mąki i śmietany

Wykonanie:

Schab kroimy na 2  cm plastry. Lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki. Mięso układamy w pudełku przekładając pokrojoną cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na około 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Kotlety i cebulę smażymy na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Podlewany niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez około 1 godzinę w temp. 180.  C. Powstały sos spod mięsa możemy przetrzeć przez sitko i zagęszczamy mąką i śmietaną. Mięso układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *