Składniki:
2 małe podwójne filety z piersi kurczaka
2-3 lekko kwaskowe jabłka
1/2 szklanki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 /2 łyżeczki curry w proszku
1łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
liście sałaty
koperek do dekoracji
Wykonanie:
Mięso opłucz, osusz. Każdy filet potnij na cienkie paseczki. Oprósz je lekko solą i pieprzem. Posyp 1 i 1/2 łyżeczki tymianku, curry oraz granulowanym czosnkiem. Odłóż 2-3 łyżki oliwy do posmarowania jabłek, a resztą polej przyprawione mięso. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Zamarynowane paseczki mięsa ponabijaj na długie patyczki, formując falbanki. Ułóż na grillu i piecz na rumiano 10? 12 minut. Jabłka umyj, potnij na cząstki. Usuń środki z pestkami. Miąższ oprósz solą. Posyp resztą tymianku i posmaruj pozostałą oliwą. Ułóż na grillu obok mięsa na kilka minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem szaszłyki udekoruj listkami sałaty i koperkiem.