DROŻDŻOWE BUŁECZKI

Składniki:

3O g drożdży
1szklanka mleka
1/2kg mąki
1/2szklanki cukru
1/4szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:

2 budynie(na 0.5l mleka) ugotować obydwa w 3/4 litra mleka Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia .Ponownie zagnieść rozwałkować na placek grubości mniej więcej 0.5 cm posmarować zimnym budyniem zwinąć w roladę pokroić na 1.5 cm kawałki można powkładać po kilka owoców mrożonej borówki lub innych mrożonych owoców  ale nie koniecznie, ułożyć na blasze pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem wstawić do piekarnika piec około 0.5 godziny w 180 stopni można także bułeczki zrobić z białym serem lub makiem po lekkim przestudzeniu posmarować lukrem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *