Składniki:
3O g drożdży
1szklanka mleka
1/2kg mąki
1/2szklanki cukru
1/4szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
2 budynie(na 0.5l mleka) ugotować obydwa w 3/4 litra mleka Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia .Ponownie zagnieść rozwałkować na placek grubości mniej więcej 0.5 cm posmarować zimnym budyniem zwinąć w roladę pokroić na 1.5 cm kawałki można powkładać po kilka owoców mrożonej borówki lub innych mrożonych owoców ale nie koniecznie, ułożyć na blasze pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem wstawić do piekarnika piec około 0.5 godziny w 180 stopni można także bułeczki zrobić z białym serem lub makiem po lekkim przestudzeniu posmarować lukrem.