DUSZONE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:

1 kg żeberek

15 dag. suszonych śliwek bez pestek

1/2łyżki smalcu

1 cebula_

1/4 łyżeczki kminku

sól

pieprz

Wykonanie:

Umyć i osączyć śliwki. Żeberka pokroić na porcje,  umyć, lekko obrumienić ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do płaskiego rondla. Dodać posiekaną cebulę, śliwki, kminek, posolić i oprószyć pieprzem, podlać niepełną  szklanką wody i dusić na małym ogniu pod   przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyłożyć żeberka   na ogrzany półmisek,  obłożyć śliwkami. Sos doprawić do smaku i podać oddzielnie (kto chce, może zaciągnąć go  śmietaną). Podawać z kuskusem i zieloną sałatą z sosem winegret.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *