DYNIA W KARMELU Z CHILI I LIMONKĄ

Składniki:

 

600 g. miąższu z dyni

2 pęczki cebulki ze szczypiorem

1 mały strąk chili

1 limonka

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

1 łyżka pestek dyni

1 ząbek czosnku

 sól

pieprz czarny mielony

 

Wykonanie:

 

Dynię pokroić w grube paski. Cebulki oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Chili oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Z połowy limonki zetrzeć skórkę w wiórki, z owocu wycisnąć sok. Rozgrzać olej i masło. Dodać dynię, dusić 5 minut, stale mieszając. Posłodzić. Dodać  cebulkę chili, skórkę z limonki i pestki dyni, poddusić. Czosnek obrać i zmiażdżyć, razem z sokiem z limonki dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem  Dynia jest bardzo dobra do smażonych filetów z piersi kaczki lub wieprzowych kotletów.

 

DOBRA RADA

Kto nie lubi pikantnych dań,

może zastąpić chili dużą papryką

pepperoni – warzywa

będą łagodniejsze w smaku.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *