ESKOLAPKI W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:

 

2 szklanki kaszy jaglanej

1 cebula,

3 ząbki czosnku

1 szklanka płatków owsianych lub 2 jajka

olej

sól

pieprz lub dowolne przyprawy nadające zdecydowany smak

 

Składniki:

 

Sos koperkowy:

 

1/2 litra mleka

1/4 kostki masła

2 łyżki pszennej mąki,

pęczek kopru

 sok z połowy cytryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ugotować kaszę jaglaną w1 litrze k, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na leju, wymieszać z kaszą, płatkami i przyprawami. Z masy uformować eskalopki i łyżką kłaść na mocno

rozgrzany olej, rumienić z obu stron. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy i zagotować. Gorącym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami            smażonymi, piure lub kopytkami  oraz surówką  z białej kapusty, kukurydzy i papryki, doprawioną sosem winegret.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *