Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula,
3 ząbki czosnku
1 szklanka płatków owsianych lub 2 jajka
olej
sól
pieprz lub dowolne przyprawy nadające zdecydowany smak
Składniki:
Sos koperkowy:
1/2 litra mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki pszennej mąki,
pęczek kopru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną w1 litrze k, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na leju, wymieszać z kaszą, płatkami i przyprawami. Z masy uformować eskalopki i łyżką kłaść na mocno
rozgrzany olej, rumienić z obu stron. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy i zagotować. Gorącym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami smażonymi, piure lub kopytkami oraz surówką z białej kapusty, kukurydzy i papryki, doprawioną sosem winegret.