FALE DUNAJU

Składniki;

Ciasto;
1,2 kg. wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
5 jajek
25 dag.  masła
20 dag.cukru
1  budyń waniliowy bez cukru
35 dag. mąki pszennej
3  łyżeczki  proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu

Krem maślany;
1budyn waniliowy
1/2 litra mleka
4 łyżki cukru
20 dag. masła
2 – 3 łyżki likieru jajecznego lub wódki
Polewa;
25 dag.margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

 

Wykonanie;

 

Natłuścić blachę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180′ C.
Umyć świeże wiśnie i zostawić na cedzaku, żeby ociekły.

Ciasto;

Oddzielić żółtka od białek. Ubić masło, 15dag.cukru,cukrem waniliowym  i żółtkami na jasną, puszystą masę. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ubić białka  z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem.  Wyłożyć połowę ciasta na blachę posmarowaną i posypaną bułka tartą i wygładzić powierzchnię ciasta. Do drugiej połowy ciasta dodać pozostały cukier, kakao i rum delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i znów wygładzić powierzchnię. Rozłożyć wiśnie równomiernie na całej powierzchni ciasta.
Jeśli są mrożone, układać je, nie rozmrażając. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku 40 – 50 minut w temperaturze: 180C. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Krem:

Zmieszać budyń ze 100 ml. mleka i 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego tę mieszankę i szybko wymieszać aby nie było grudek.
Gotować budyń 3 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Ubić mikserem 20 dag. miękkiego masła na krem. Stopniowo dodawać budyń i likier jajeczny,
ubijać nadal mikserem. Rozsmarować krem na cieście i odstawić je w chłodne miejsce.

Polewa;

Margarynę roztopić, dodać cukier wodę i kakao i zagotować. Gotować około 10 minut. Równomiernie rozlać polewę na całej powierzchni ciasta.
Poczekać, aż polewa nieco stwardnieje i widelcem narysować na niej wzór fal.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.