FASZEROWANE KOTLETY WIEPRZOWE

Składniki:

 

4 grube kotlety wieprzowe (po 200 g.)

40 g. ogórków konserwowych

40 g.  marynowanej dyni

80 g. sera ementaleru

sól

pieprz

2 łyżki mąki

125 g. cebuli

300 g. pieczarek

250 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki piwa

100 ml. śmietany

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 -2 łyżki ciemnego zagęstnika do sosów

 

Wykonanie:

 

Kotlety umyć i osuszyć, w każdym naciąć kieszeń. Ogórki, dynię i ser pokroić w kostkę, wymieszać. Kotlety napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Pomidorki umyć i osuszyć. Kotlety smażyć na oleju po około 8 minut z każdej strony. Wyjąć. Na tym samym tłuszczu udusić pieczarki z cebulą, doprawić. Dodać piwo, śmietanę, pomidory i natkę pietruszki, wymieszać i podgrzać. Sos zagęścić zagęstnikiem, dodać kotlety, podgrzewać około 5 minut. Kotlety w sosie można podać z zapiekanymi gniazdkami z ziemniaków puree.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *