Składniki:
4 grube kotlety wieprzowe (po 200 g.)
40 g. ogórków konserwowych
40 g. marynowanej dyni
80 g. sera ementaleru
sól
pieprz
2 łyżki mąki
125 g. cebuli
300 g. pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki piwa
100 ml. śmietany
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 -2 łyżki ciemnego zagęstnika do sosów
Wykonanie:
Kotlety umyć i osuszyć, w każdym naciąć kieszeń. Ogórki, dynię i ser pokroić w kostkę, wymieszać. Kotlety napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Pomidorki umyć i osuszyć. Kotlety smażyć na oleju po około 8 minut z każdej strony. Wyjąć. Na tym samym tłuszczu udusić pieczarki z cebulą, doprawić. Dodać piwo, śmietanę, pomidory i natkę pietruszki, wymieszać i podgrzać. Sos zagęścić zagęstnikiem, dodać kotlety, podgrzewać około 5 minut. Kotlety w sosie można podać z zapiekanymi gniazdkami z ziemniaków puree.