FASZEROWANY SCHAB

 

Składniki:

 

7,2 kg .schabu bez kości

 sól

pieprz

mielone goździk

300 g. szalotek

5 suszonych plastrów jabłka

75 g. wędzonego boczku

3 łyżki oleju

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 g. tartego wędzonego sera

3 winne jabłka

300 ml. wina z jabłek

 

Wykonanie:

 

Mięso naciąć wzdłuż, natrzeć przyprawami. Szalotki obrać, 3 posiekać, resztę pokroić w kostkę. Suszone jabłka pokruszyć, razem z posiekaną szalotką i boczkiem poddusić na 1 łyżce oleju. Ostudzić. Dodać natkę i ser, wymieszać, doprawić pieprzem. Farsz włożyć do kieszeni w mięsie. Schab związać, zrumienić na reszcie oleju. Piec w piekarniku (180 C) 30 minut. Odwrócić, dodać resztę szalotek, dusić około 40 minut, polewać sosem z pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać do mięsa 10 minut przed końcem pieczenia. Sos zagotować z winem, doprawić.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *