Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany
łyżka spirytusu lub ocet spirytusowy
2 łyżki masła
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia olej ,lub smalec
szczypta soli
Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i już nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie bagatelizujmy tej czynności faworki będą bardziej kruche. Im dokładniej utłuczemy ciasto tym lepiej. Następnie odkładamy naszą kulę na około. godzinkę w chłodne miejsce i przykrywamy je czystą ściereczką aby nie wyschło nadmiernie. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12-15 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długości 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z jego końców, tak aby powstał zawijas. Przygotowane surowe faworki trzymamy pod ściereczką smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.