Składniki:
80 dag. filetów z morszczuka (mintaja, halibuta)
2 łyżki soku z cytryny
ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 jajko
2-4 łyżki mąki
ćwierć szklanki mleka
1łyżka stopionego masła
2-3 łyżki oleju
1łyżka masła
2-3 łyżeczki drobniutko utartego, suszonego tymianku
pieprz
sól
Wykonanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Jajka dokładnie rozkłócić z mlekiem, tymiankiem, otartą skórką z cytryny, solą, stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką, zanurzać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami i surówką z buraczków.