Składniki;
6 filetów śledziowych
2 cebule
1 duże jabłko
2 ogórki kiszone
3 łyżki owoców goi
pieprz
1 szklanka oleju
Dodatkowo;
1 szklanka mleka i zimna woda
Wykonanie;
Płaty śledziowe wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić, przełożyć do miski, zalać mlekiem i uzupełnić zimną wodą, moczy 4 godziny. Po tym czasie filety odcedzić na sicie pokroić na kawałki około 2-3 cm. cebulę pokroić w kostkę , jabłko obrać i razem z ogórkami zetrzeć na grubej tarce.
W naczyniu poukładać na dnie 1 warstwę kawałków śledzia, posypać pieprzem, ogórkami, jabłkami , cebulą i owocami goi, skropić olejem. Ułożyć 2 warstwę, czynność powtórzyć, aż wykorzystania wszystkich produktów . Całość zalać olejem. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki. Najlepsze są po dwóch dniach .