Składniki:
450 g. mrożonego szpinaku
4 pomidory
1puszka kukurydzy (370 g.)
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
8 jajek
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Kukurydzę odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać kukurydzę i szpinak, dusić pod przykryciem około 5 minut. Warzywa doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyjąć z patelni. Jajka rozkłócić z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wlać połowę masy jajecznej, rozłożyć połowę duszonych warzyw i pomidorów , przykryć, smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Frittatę zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać resztę masy jajecznej, dodać warzywa i usmażyć drugą frittatę.