Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 golonka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 duża marchewka
Wykonanie:
Golonkę i nóżki należy wcześniej namoczyć i odpowiednio oczyścić. Mięso i marchewkę włożyć do garnka i zalać wodą, po zagotowaniu dołożyć przeciśnięty czosnek, dobrze osolić do smaku, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po ugotowaniu mięso i marchewkę ostudzić i drobno posiekać, doprawić do smaku pieprzem, solą ,magii w płynie i nakładać według uznania do wcześniej przygotowanych pojemniczków do każdego z nich dodać szczyptę pieprzu i zalewać wodą w której gotowane było mięso. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Galaretę można podawać z octem lub cytrynką według uznania.