GAŁĄŻ

Składniki:

Ciasto:

 

 8 jajek

8 łyżek cukru pudru

12,5 dag. orzechów włoskich

1 łyżka  masła

1 łyżka tartej bułki

1 szklanka konfitur truskawkowych

Składniki:

Krem:

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

25 dag. masła

30 dag. startej czekolady,

1 łyżka migdałów

1 łyżka orzechów lub wiórków kokosowych

Wykonanie:

 

Żółtka dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę i pianę ubitą z białek, wymieszać. Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec. Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zawinąć go w rulon, podzielić na trzy części i ułożyć tak jak na zdjęciu. Do naczynia ustawionego na garnku z gotującą się wodą wbić jajko i ubijać je z cukrem pudrem, a gdy zacznie gęstnieć, dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Pokryć ciasto kremem, widelcem zaznaczyć linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami lub orzechami.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *