GAZPACHO

Składniki:

 

1duży burak

3 pomidory

1duża cebula

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

4 łyżki octu winnego

sól

cukier do smaku

 

Wykonanie:

 

Cebulę, paprykę i pomidory drobno pokroić. Burak zetrzeć na tarce, utrzeć w kamiennej misce z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodać ocet, 1litr wody, przelać do garnka, wlać oliwę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem ubić trzepaczką. Podawać w kokilkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *