Składniki:
1 kg. marchwi
750 g ziemniaków
1 cebula
40 g masła
2 łyżeczki cukru
300 ml. bulionu warzywnego z Warzywka
4 podwędzane kiełbaski
1 pęczek natki pietruszki
100 ml. śmietany
sól
czarny pieprz
kolendra
Wykonanie:
Marchew i ziemniaki obrać i umyć. Marchewkę pokroić w grubą kostkę, a ziemniaki w ósemki. Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchew i ziemniaki, poddusić, stale mieszając. Dodać cukier i bulion z Warzywka. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut. Kiełbaski cienko pokroić, dodać do zupy, podgrzać. Pietruszkę drobno pokroić, razem ze śmietaną dodać do zupy. Doprawić solą oraz pieprzem i zmieloną kolendrą.