GOŁĄBKI CYGAŃSKIE

Składniki:

1  kg. mięsa mielonego

1 mała młoda kapusta około 1  kg

1 szklanka ryżu

4 łyżki drobnej bułki tartej

1 duża cebula

1 jajko

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ryż ugotować nasypko. Kapustę poszatkować, wymieszać z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać pokrojoną na drobno cebulkę, czosnek, jajko, wsypać bułkę tartą. Wszystko wymieszać z jajkiem i doprawić. Naczynie żaroodporne wyłożyć oderwanymi surowymi liśćmi. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej spore pulpety i układać na liściach. Wlać 1 szklankę bulionu lub wody, przykryć całość folią aluminiową lub pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Zamiast wodę, do naczynia można wlać gęsty sos pomidorowy.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *