Składniki:
1 kg. mięsa mielonego
1 mała młoda kapusta około 1 kg
1 szklanka ryżu
4 łyżki drobnej bułki tartej
1 duża cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ryż ugotować nasypko. Kapustę poszatkować, wymieszać z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać pokrojoną na drobno cebulkę, czosnek, jajko, wsypać bułkę tartą. Wszystko wymieszać z jajkiem i doprawić. Naczynie żaroodporne wyłożyć oderwanymi surowymi liśćmi. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej spore pulpety i układać na liściach. Wlać 1 szklankę bulionu lub wody, przykryć całość folią aluminiową lub pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Zamiast wodę, do naczynia można wlać gęsty sos pomidorowy.