Składniki:
główka kapusty
szklanka ryżu
1 łyżka masła
7 dag. suszonych grzybów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 cebule
Sos:
1 łyżka masła
łyżeczka mąki
wywar grzybowy
1/2 szklanki śmietany
2 cebule
1 łyżka masła,
7 dag. suszonych grzybów,
łyżka posiekanej natki
pietruszki, sol, pieprz
Sos:
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
wywar grzybowy,
1/2 szklanki śmietany
Wykonanie:
Umyte grzyby zalać zimną wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Drobno pokrojoną cebule udusić na maśle. Ugotować ryż na sypko pomieszać z grzybami, cebulą natką solą i pieprzem .Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie rozdzielić po czym napełnić je farszem grzybowym i uformować, gołąbki. Na dno rondla włożyć pół łyżeczki masła i 2 liście kapusty, ułożyć gołąbki, zalać połową wywaru z grzybów i dusić około godziny pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić resztą wywaru z grzybów, zabielić śmietaną. Wlać sos do gołąbków, chwilę trzymać na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem i posypane natką pietruszki.