GOŁĄBKI Z GRZYBAMI

Składniki:

 

główka kapusty

szklanka ryżu

1 łyżka masła

7 dag. suszonych grzybów

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

2 cebule

 

Sos:

 

 

1 łyżka masła

 łyżeczka mąki

wywar grzybowy

1/2 szklanki śmietany

2 cebule

1 łyżka masła,

7 dag. suszonych grzybów,

łyżka posiekanej natki

pietruszki, sol, pieprz

 

Sos:

 

1 łyżka masła,

1 łyżeczka mąki,

wywar grzybowy,

1/2 szklanki śmietany

 

Wykonanie:

 

 

Umyte grzyby zalać zimną wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Drobno pokrojoną cebule udusić na maśle. Ugotować ryż na sypko pomieszać z grzybami, cebulą natką solą i pieprzem .Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie rozdzielić po  czym napełnić je farszem grzybowym i uformować, gołąbki. Na dno rondla włożyć  pół łyżeczki masła i 2 liście kapusty, ułożyć gołąbki, zalać połową  wywaru z grzybów i dusić około godziny pod przykryciem. Zrobić zasmażkę  z masła i mąki, rozprowadzić resztą  wywaru z grzybów, zabielić śmietaną.  Wlać sos do gołąbków, chwilę trzymać na małym ogniu. Podawać z ziemniakami  lub chlebem, polane sosem i posypane natką pietruszki.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *