Składniki:
1Kapusta biała
1/2 kg mięsa mielonego
1i 1/2 torebki ryżu
1 jajko
1 niewielka cebula
koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
1 łyżka vegety
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka smalcu
Sos:
zioła prowansalskie
majeranek
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z pierwszej warstwy liści, następnie wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Włożyć główkę kapusty i delikatnie przy pomocy widelca oddzielać liście. Gdy liście lekko przestygną nożem odkrawać grube kawałki znajdujące się na wypukłej części liści od części która znajdowała się najbliżej głąba. Ugotować ryż, przestudzić. Przełożyć do dużej miski, dołożyć mięso, drobno pokrojoną cebulę i jajko. Dodać 1 łyżeczkę pieprzu, 1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wyrobić farsz na gołąbki. Doprawić według uznania. Formować podłużne kotleciki i układać na liściach kapusty. Zwinąć dość ciasno. Na dnie dużego, szerokiego garnka wyłożyć kilka liści tak, aby gołąbki nie dotykały do dna garnka. Na liście poukładać gołąbki. Wrzucić 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz po całości posypać 1 łyżką przyprawy uniwersalnej vegety. Na wierzch gołąbków wyłożyć podzielony na mniejsze kawałki smalec 1 łyżka. Dodać wodę do połowy wysokości gołąbków, a następnie przykryć liśćmi kapusty. Gotować na niewielkim ogniu około 45- 60 minut aż liście w gołąbkach będą miękkie na koniec gotowania dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 1/3 szklanki pikantnego ketchupu. Podawać na gorąco polane sosem.
Sos:
Powstały w wyniku gotowania gołąbków sos przelać do rondelka. Dodać 3-4 łyżki ketchupu pikantnego, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie ilość wedle uznania. Wymieszać i zagotować. Zaprawić odrobiną zaprawki z mąki i wody, tak by sos trochę zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.