GRUSZKI W MARYNACIE

Składniki:

2 kg. twardych gruszek

1 kg. cukru

1/2 litra octu 4%,

kilkanaście goździków

1/2 laski wanilii

1/2 laski cynamonu

Wykonanie:

 W łagodniejszej wersji ocet rozcieńczamy szklanką wody, a ilość cukru zmniejszamy o połowę. Zagotować syrop z octu i cukru z korzeniami. Ostrym nierdzewnym nożykiem obrać ze skórki gruszki, pozostawiając ogonek ,i wkładać do syropu (mniejsze, Np. bergamoty, w całości, większe w połówkach, ale bez gniazd nasiennych). Gdy się zagotują, smażyć dalej na wolnym ogniu, aż owoce staną się przejrzyste i nabiorą koloru miodu. Wystudzone przekładamy, trzymając za ogonki, do słoików, zalewamy  marynatą, słoiki zakręcamy.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *