Składniki:
2 kg. twardych gruszek
1 kg. cukru
1/2 litra octu 4%,
kilkanaście goździków
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
Wykonanie:
W łagodniejszej wersji ocet rozcieńczamy szklanką wody, a ilość cukru zmniejszamy o połowę. Zagotować syrop z octu i cukru z korzeniami. Ostrym nierdzewnym nożykiem obrać ze skórki gruszki, pozostawiając ogonek ,i wkładać do syropu (mniejsze, Np. bergamoty, w całości, większe w połówkach, ale bez gniazd nasiennych). Gdy się zagotują, smażyć dalej na wolnym ogniu, aż owoce staną się przejrzyste i nabiorą koloru miodu. Wystudzone przekładamy, trzymając za ogonki, do słoików, zalewamy marynatą, słoiki zakręcamy.
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)