Składniki:
50 dag. wołowiny z części przedniej
sól
pieprz
papryka
1 łyżka mąki
4 dag. smalcu lub 4 łyżki oleju
1cebula
1/2 porcji włoszczyzny z kapustą lub mała puszka groszku albo fasoli szparagowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zielona pietruszka świeża lub suszona
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso wołowe pokrajać nieco drobniej, osolić, oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym smalcu lub oleju. Zdjąć z tłuszczu, przełożyć do innego naczynia, zalać wodą, pod szczelnym przykryciem dusić. Warzywa z włoszczyzny obrać, pokrajać w grubsze słupki. Włożyć warzywa na tłuszcz, krótko podsmażyć, dodać do w pół miękkiego mięsa, dogotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy, podprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką zimnej wody, posypać zieleniną. Inne odmiany gulaszu można otrzymać dodając do już miękkiego mięsa odcedzony z zalewy zielony groszek lub fasolkę szparagową, koncentrat pomidorowy. Te odmiany gulaszu także zagęścić mąką ziemniaczaną i posypać zieloną pietruszką.