GULASZ KLASYCZNY

Wykonanie:

 

1/2 kg. wołowiny z części przedniej

2 łyżki mąki

sól

pieprz

papryka

4 dag. smalcu lub 4 łyżki oleju

cebula

2 szklanki wywaru z warzyw

1/2 szklanki śmietany

zielona pietruszka

 

Wykonanie:

Umyte mięso wołowe  pokrajać w dość grubą kostkę, licząc po 4 kawałki mięsa na 1 porcję. Drobno pokrajać cebulę. Oprószyć mięso solą i pieprzem, połową przewidzianej ilości mąki, obrumienić na mocno rozgrzanym smalcu lub  oleju. W czasie obsmażania dodać do mięsa cebulę. Zalać mięso wywarem z warzyw lub wodą, naczynie szczelnie przykryć i dusić przy bardzo powolnym wrzeniu wody do miękkości. Odparowany płyn uzupełnić, aby go było w potrawie około 1,5 szklanki. Do śmietany dodać pozostałą mąkę, mieloną paprykę, podprawić sos, jeszcze zagotować, wsypać zielonej pietruszki. Podawać z makaronem, kaszą na sypko, kopytkami lub pyzami.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *