Składniki:
1 kg wieprzowiny łopatka
800 g kiszonej kapusty
2 średnie cebule
1 szklanka śmietany
1 łyżka maki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
cukier
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy mięso, lekko je obrumieniamy, następnie zalewamy całość wodą1 szklanka dodajemy paprykę, kminek, zmiażdżony czosnek i solimy. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekaną i odciśniętą kapustę odrobinę słodzimy jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, powoli wlewamy 0,5 szklanki śmietany wymieszanej z mąką.
Gulasz podajemy na głębokim półmisku, polany pozostałą śmietaną.