Składniki:
20 dag. kurek
1/2 kg piersi kurczaka
1szklanka śmietany18%
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 łyżki masła
olej
Wykonanie:
Grzyby oczyść, dokładnie umyj. Zalej w rondlu wodą, oprósz solą, gotuj 5 minut. Osącz. Duże kurki posiekaj. Masło stop na patelni, wsyp grzyby. Smaż, mieszając, 15 minut. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w dosyć dużą kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, usmaż mięso na rumiano. Dodaj kurki i smaż razem, mieszając, kolejne 15 minut. Wlej śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś chwilę na małym ogniu. Posyp posiekaną natką. Tak samo można przyrządzić gulasz z innymi leśnymi grzybami, a zimą z pieczarkami.
(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)