GULASZ Z FILETÓW DROBIOWYCH

Składniki:

60 dag filetów drobiowych
1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól (według potrzeb)
posiekana zielona pietruszka

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż odparuje woda i zacznie się rumienić. Oprószamy mięso mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Podgrzewamy, kiedy zgęstnieje, dolewamy śmietankę, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest mało słony, lekko solimy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy. Podajemy posypany zieloną pietruszką z ryżem, ewentualnie z ziemniakami.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *