INDYJSKIE CHLEBKI

Składniki:

 

1  kg mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1/2 szklanki oleju sojowego

5 dag masła

1 szklanka oleju do smażenia,

sól.

 

Wykonanie:

 

Zagnieść ciasto: dodać do mąki tyle wody, by ciasto było twarde, posolić. Przykryć je mokrą ściereczką, odłożyć na kwadrans. Uformować wałek o średnicy 4  cm, pociąć go na kawałki długości 4  cm. Rozgrzać w garnuszku olej sojowy z masłem. Każdy kawałek ciasta zanurzyć w gorącym tłuszczu, następnie rozwałkować na grubość 3 mm .i smażyć po obu stronach na gorącym oleju. Chlebki nabiorą właściwego kształtu.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *